Dropping

 

Instructies

  • De route is in zijn geheel door ons verkend, maar er kúnnen ondertussen natuurlijk toch dingen veranderd zijn. Bij twijfel even checken door de vorige instructie nog eens goed te lezen!T
  • Texel is ’s nachts donker en automobilisten verwachten geen wandelaars over de weg. Draag verlichting op de verharde wegen en druk jezelf in de berm als er een auto aankomt. Denk niet “hij ziet me wel”. Het grootste deel van de route loopt trouwens over paden waar geen auto’s komen. Maar let bij oversteken en op de weg lopen dus extra goed op!
  • Als er echte problemen zijn, bel dan ergens aan en vraag om hulp. In zulke situaties zal iedereen je graag helpen, op welk tijdstip dan ook.
  • We hebben geen enge dieren op Texel, maar soms moet je door een weiland met koeien of een natuurgebied dat begraasd wordt. Je zult ’s nachts waarschijnlijk het vee niet tegenkomen, maar sluit
  • hekken en poorten goed achter je.
  • Er zijn drie momenten waar de route aangeeft dat je je tocht kunt beëindigen. Natuurlijk aan het eind (ruim 40 kilometer), maar ook bij het Paggapaadje (ca 30 km) en in de Bollekamer (ca 36 km).Je ziet het meeste zónder licht (echt waar!). En het duurt ca 10 minuten voor je ogen aan het donker gewend zijn. Gebruik je lantaarns/verlichting dus zo weinig mogelijk. De hele route aflopen met de lichtbundel van de zaklantaarn voor je is heel lastig (want je ziet alleen wat er in de bundel is) en je mist het mooiste van de nacht.
  • Druk de route af in grote letters zodat je niet heel veel licht nodig hebt om te lezen.
  • De instructies zijn doorlopend genummerd. Streep het nummer af wat je gehad hebt, of laat iemand steeds het laatste nummer onthouden.
  • Veel plezier!   

Startpunt

Onder de IJzeren Kaap

 

Route

1.                        Loop over de zeekant van de dijk naar het noorden (water rechts, dijk links). Dit is (ook) een fietspad, met soms snelle fietsers!

2.                        Bij de paddenstoel 08915/003 de weg over de dijk heen volgen. Onderaan de dijk loopt er een autoweg (Lancasterdijk). Sla op die weg scherp linksaf. Let op, auto’s verwachten geen wandelaars!

3.                        Volg de weg tot je rechts van de weg een betonnen trap naar beneden ziet

4.                        Ga de trap af en volg het pad achterlangs de dijk

5.                        Je komt bij een halfverharde zijweg naar rechts (Mosselweg). Sla die weg in.

6.                        Na ongeveer een kilometer zie je aan je linkerkant een pad tussen twee tuûnwallen, er staat een bordje bij “Groen Weg” en “Mossel land”.  Sla dat pad in en blijf het volgen.

7.                        Het pad slingert door de landerijen en is hier en daar wat modderig, maar je blijft op het pad.

8.                        Het pad eindigt bij een halte van de Texel Hopper aan een asfaltweg met de naam Zevenhuizen. Sla op de Zevenhuizen linksaf

9.                        Volg de Zevenhuizen, je passeert een zijweg aan je linkerhand (Waagejot) maar blijf op de Zevenhuizen.

10.                   Op de driesprong ga je naar rechts (de Oostkaap).

11.                   Volg de Oostkaap en je loopt de bebouwde kom van Oosterend binnen. Na het bord “overstekende kinderen” en tegenover de tweede straatlantaarn aan de linkerkant sla je het paadje naar rechts in.

12.                   Volg het pad rechtdoor en loop het bruggetje over, dan op de splitsing linksaf

13.                   Je komt op een grasveldje met een bankje, picknicktafel en waterput. Loop over dat veldje naar de asfaltweg en ga rechtsaf.

14.                   Blijf de weg volgen, je loopt langs de rand van het dorp, komt langs weer een picknicktafel en langs paddenstoel 74287/001.

15.                   Je loopt het dorp uit over de Nesweg. Blijf de Nesweg volgen. Je komt langs de boerderij de Nes.

16.                   Blijf de Nesweg volgen. Bij de splitsing met Lageveld rechtdoor de Nesweg blijven volgen.

17.                   De Nesweg kronkelt erg en loop lang door (vanaf het begin zo’n 2,5 km). Je komt dan uit op een splitsing met in de hoek een boerderijtje “Varia” (B&B).

18.                   Ga op die splitsing rechtsaf, de Spangerweg op.

19.                    Volg de Spangerweg tot de driesprong. Ga daar naar rechts (Molenbuurt)

20.                   Volg de Molenbuurt, je passeert (aan je rechterhand) een groot fruitbedrijf waar ze het echte Texelse appelsap maken.

21.                   Aan het eind van de Molenbuurt kom je op een grotere asfaltweg waar hard gereden wordt  (Oosterenderweg).

22.                   Sla hier rechtsaf en dan meteen links (Bargerweg).

23.                   De Bargerweg slingert en komt langs een aantal boerderijen/zomerhuizen.  Volg de Bargerweg tot hij uitkomt op een grotere weg (Zaandammerdijk)  (pas op, men rijdt ook daar hard!) Steek die weg over en ga naar het fietspad erachter.

24.                   Sla op het fietspad rechtsaf en blijf het fietspad volgen. Je komt over twee bruggetjes en langs een waterplas. Het fietspad maakt een scherpe bocht naar links.

25.                   Blijf het fietspad volgen. Bij een boerderij (links) maakt het fietspad een flauwe bocht naar rechts loopt omhoog, de dijk op. Bovenop de dijk zie je een pad naar links met aan de rechterkant een bord van Natuurmonumenten (Waalenburg). Sla dat pad in.

26.                   Volg het pad, kort na een haakse bocht naar links zie je, vóór het brede water, een ijzeren hek naast een houten hek. Ga het ijzeren hek door (de verticale stang naar links duwen) en sluit het goed achter je.

27.                   Hou het water aan je linkerkant. Na een tijd buigt dat af naar links. Volg het water, nog steeds aan de linkerkant.

28.                   Je komt weer bij zo’n ijzeren hek. Ga er door en sluit het goed achter je. Je komt nu op een betonnen fietspad. Volg dat fietspad naar rechts.

29.                   Na korte tijd zie je aan je linkerkant houten schuur naast de vervallen afgebrande boerderij “de Hertenkamp”. Ga vóór de schuur het bakstenen pad op en klim de betonnen trap op naar het uitzichtpunt met bank.

30.                   Verlaat het uitkijkpunt aan de andere kant. Je loopt naar beneden en komt weer op het fietspad. Ga linksaf en volg het fietspad verder.

31.                   Over de brug zie je aan de linkerkant twee zwerfkeien, net vóórdat het pad naar rechts buigt.

32.                   In de bocht verlaat je het fietspad en sla je het pad in met de betonplaten aan je linkerhand.

33.                   Na ongeveer 200 meter zie je een pad met betonplaten naar rechts gaan. Sla dat in en blijf het volgen rond de waterplas.  Uiteindelijk kom je bij het bezoekerscentrum De Marel uit.

34.                   Loop onder het afdak tussen de twee gebouwen van de Marel door en ga dan naar rechts (langs de wagen van Natuurmonumenten) zodat je op de inrit van de Marel komt.

35.                   Volg de inrit (vanaf de Marel naar links) tot je op een grote weg met fietspad uitkomt (Nieuwlanderweg). Sla daar op het fietspad rechtsaf.

36.                   Loop over het fietspad tot je aan het einde van de weg bij een rotonde uitkomt. Je moet daar linksaf, maar wel op het fietspad dat aan de rechterkant van de weg ligt (richting De Koog).

37.                   Volg het fietspad ongeveer 1 kilometer (links weilanden en de asfaltweg “Ruigendijk”, rechts duingebied). Bij paddenstoel23845/001 steek je (voorzichtig!) de Ruigendijk over en ga je de Waalenburgerdijk op. Dit is een fietspad.

38.                   Volg de Waalenburgerdijk. Na anderhalve kilometer op de splitsing (Oude Dijkje) even rechtsaf en dan weer links, de Waalenburgerdijk (fietspad) blijven volgen.

39.                   De Waalenburgerdijk komt dan na 2 kilometer uit op de Pijpersdijk (aan de overkant een modern groot gebouw). Sla daar op de Pijpersdijk linksaf en daarna meteen weer rechts (Waalenburgerdijk, fietspad).

40.                    Als je na ongeveer 400 meter een zijweg ziet met een bruggetje sla je die zijweg in (ook fietspad).

41.                   De weg loopt langs de velden en na een tijd kom je op de Pontweg (brede weg, aan beide kanten een fietspad).

42.                   Steek de Pontweg (voorzichtig!) over en ga op het fietspad naar links, direct daarna naar rechts (Pelikaanweg).

43.                   Volg de Pelikaanweg, links zie je de boerencamping De Razende Bol, rechts na een tijdje het Van der Valkhotel. Blijf de Pelikaanweg volgen.

44.                   Je passeert een huisjespark aan je linkerhand (De Boem) en dan is er een fietspad naar links, daarna een ruiterpad (ook naar links). Blijf de Pelikaanweg volgen tot je links een breder bospad ziet (Sommeltjespad). Er staat een houten richtingbord bij. Sla het Sommeltjespad in.

45.                   Sommeltjes zijn toverwezens, een soort kaboutertjes die zich verstopten in de Sommeltjesberg (bij De Waal, al lang geleden afgegraven). Overdag zien ze eruit als een steen, maar na zonsondergang komen ze tot leven. Beetje opletten dus!

46.                   Volg het Sommeltjespad, dat is soms lastig en je zult wel vreemde wezentjes tegenkomen, maar blijf rustig doorlopen. Nooit laten merken dat je het raar vindt! Bij een ruime splitsing met een grote takkenbos tegen een boom (een soort hut) hou je links aan.

47.                   Ook bij een volgende splitsing, met een soort hek van boomstammen links aanhouden.

48.                   Het pad wordt wat drassig, afhankelijk van het weer zelfs héél drassig, maar blijf het volgen.

49.                   Waar het héél erg nat wordt, kort na een stenen egeltje aan de linkerkant, kun je rechts ook een bruggetje over. Maar probeer bij het pad in de buurt te blijven.

50.                   Het Sommeltjespad eindigt bij een grote houten picknicktafel. Loop daarlangs, passeer het ruiterpad en je komt op een breed betonnen fietspad. Volg dat fietspad, het eindigt op de Californiëweg, sla daar rechtsaf.

51.                   Direct na de bebouwing (links) is er een weggetje naar links met een bord “slecht wegdek”. Loop daarlangs en blijf op de Californiëweg.

52.                   Dan is er weer een zijweg naar links (er staat vaak een grijze container bij). Sla dat weggetje in.  Het is een smal klinkerweggetje dat overgaat in een (modderig) pad. Volg dat pad en blijf het volgen tot je langs een hekwerk van takken (aan je linkerhand) het bos uitkomt. Aan het eind van het pad is er links een bruin bordje “Nationaal Park Texelse Duinen”.

53.                   Je komt op een pad langs een (schrik-)draad. Volg dat pad naar links tot je na 10-20 meter een ijzeren hekje aan je rechterkant ziet.  Ga het hekje door en doe het dicht achter je. Rechts van je is een bank en voor je ligt een heideveldje.

54.                   Volg het paadje over het heideveldje, hou op de Y-splitsing het rechterpad aan richting bosrand.

55.                   Op het bredere pad langs de bosrand sla je linksaf, na 20-30 meter is er een paadje naar rechts, het bos in, met een ijzeren hek. Sla het pad in en ga het hek door. Volg het breedste pad (dat loopt rechtdoor/iets naar rechts), een houten bruggetje over.

56.                   Het pad komt uit op een brede klinkerweg: de Ploegelanderweg. Steek de weg over en sla het brede bospad in met de naam Paggaweg.

57.                   Pagga was de bijnaam van Kees Gorter, die met zijn vrouw Antje Dekker de laatste bewoners waren van een “zooien huûs” op Texel (plaggenhut). De plaggenhut stond ongeveer 1 kilometer verderop en is in 1917 afgebroken. Een replica staat in het Duinpark bij Ecomare.

58.                   Volg de onverharde Paggaweg door het bos, de weg loopt ongeveer een kilometer rechtdoor, in de bocht naar links is er een splitsing.

59.                   Iets verderop, rechts in het bos was de plek waar de hut van “Pagga” stond, maar daar gaan we niet heen.

60.                   Op deze splitsing, aan het eind van het rechte stuk van de Paggaweg,  ben je in wat “het donkere bos” heet (veel “sparre-appels” van de blauwspar op het pad) en er is een kleiner pad naar rechts wat je inslaat.

61.                   Na 10 meter is er rechts van je een omgevallen blauwspar (groot plakkaat van wortels en grond). Deze is de afgelopen maand omgewaaid. Een andere omgewaaide spar hangt schuin boven je hoofd (stevig tegen twee andere bomen).

62.                   Blijf het paadje volgen en je komt op een verharde (klinker-weg) die je oversteekt. Je komt op een smal fietspad.

63.                   Als je hier op het fietspad naar links gaat kom je na ongeveer 4 kilometer thuis en dan heb je ongeveer 32 kilometer gelopen.  Maar je kunt ook nog door!

64.                   Steek ook het fietspad over en loop iets naar rechts de duinen in. Je komt bij een draaihek met een houten handwijzer waarop de blauwe route “Bleekersvallei” staat.

65.                   Ga door het klaphek en volg het pad, dit is het Paggapaadje.

66.                   Na ongeveer 100 meter gaat het Paggapaadje over in een schelpenpad. Blijf dit volgen tot je  (weer ongeveer 100 meter verder) bij een driesprong komt.

67.                   Neem op die driesprong het schelpenpad naar links en blijf dat volgen. Je loopt nu door de Bleekersvallei.

68.                   Blijf het paadje ongeveer 1 kilometer volgen tot je weer op een driesprong komt. Hou daar rechts aan. 10 meter verder weer naar rechts, je loopt dan richting zee.

69.                   Volg het pad de duinen over en sla op het strand linksaf (richting Zuid).

70.                   Je komt langs een strandtent (Westerslag, Paal 15) maar blijf op het strand en loop door naar het Zuiden.

71.                   Na twee-en-halve kilometer kom je bij de volgende strandtent (Jan Ayeslag, Paal 12).

72.                   Ga voorbij de strandtent het duin over en volg de verharde weg (Jan Ayeslag). Loop ongeveer 2 kilometer langs de weg, tot je rechts een kleine parkeerplaats ziet en een hek waar je doorheen kunt.

73.                   Ga door het hek en volg het pad, het loopt eerst in zuidelijke richting en buigt dan iets naar het Oosten.

74.                   Je krijgt een waterpoel te zien aan je rechterhand. Kort daarna is er een zijpad naar rechts, maar als je hier rechtdoor loopt, en bij de volgende splitsing rechts ben je met 2 km thuis en heb je ongeveer 36 kilometer gelopen.

75.                   Maar je kunt nog verder. Sla dan, kort na die waterpoel het zijpad naar rechts in en blijf dat pad volgen. Je gaat dan weer (met allerlei kronkels) richting strand.  

76.                   Het pad slingert, komt dan op een vlak stuk (de Bollenkamer) en loopt door naar een ijzeren klaphek. Ga het hek door en klim het duin over naar het strand.

77.                   Op het strand weer linksaf, in zuidelijke richting.

78.                   Je passeert Paal 9, maar blijft op het strand en loopt nog steeds richting Zuid. Ongeveer 2 kilometer voorbij Paal 9 worden de duinen lager en moet je op gaan letten. Want ongeveer 600 meter na het laag worden van de duinen moet je het strand verlaten en de duinen in.

79.                   Achter de eerste duinen loopt een pad (gele route). Volg dat pad. Na een tijdje loop je met rechts van je een laag en nat gebied (de Kreeftepolder) en links van je een wat hogere duinenrij.

80.                    Volg dat pad tot je bij een kruising/splitsing komt en je linksaf het hogere duin over kunt. Bovenop het duin kun je het lichtbaken van de toren van Den Hoorn zien.

81.                   Aan de andere kant van het duin naar beneden (er ligt een boomstam/bank aan de rechterkant) en dan het pad in dat naar beneden, schuin rechtdoor loopt.

82.                   Volg het pad dat 2-3 kilometer door de duinen en de struiken slingert. Het eindigt op een asfaltpad (fietspad tussen de Horsmeertjes).  Sla op dat pad links af.

83.                   Volg het pad en je komt op de Mokweg, ga op de Mokweg linksaf (Maar loop niet de hele Mokweg af naar Den Hoorn!)

84.                    Voorbij de houten vogelkijkhut loopt de Mokweg over een watertje (de Moksloot). Net voorbij die overgang kun je links van de weg af, een paadje volgen over de duinen. Doe dat.

85.                   Het paadje klimt over het duin en loopt aan de andere kant omlaag. Onderaan het duin ga je linksaf, volg het pad dat tussen het duin en de velden doorloopt.

86.                   Vlak voor de camping Loodsmansduin ga je het hekje door en sla je het bredere verharde pad naar rechts in. Volg dat pad.

87.                   Het pad komt uit op een asfaltweg (Mokweg), sla daar linksaf en loop naar huis.

88.                   Je hebt nu ruim 42 km gelopen met daarin best wel zwaar terrein. Complimenten!!